VI Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya (Lleida, 29 nov – 2 des 2018)

Aquí teniu el programa definitiu del VI Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya, les preactes i la  butlleta d’inscripció. Ens veiem a Lleida els dies 29 de novembre – 2 de desembre.

VI Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya

Continuant amb la iniciativa encetada el 1998 a Igualada i continuada el 2002 a Sant Cugat, el 2006 a Sabadell, el 2010 a Tarragona i el 2014 a Barcelona, l’Associació Catalana per a la Recerca en Arqueologia Medieval (ACRAM) organitza el VI Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya, aquest cop en col·laboració amb la Secció d’Arqueologia de la Diputació de Lleida. El congrés se celebrarà a aquesta ciutat entre els dies 29 de novembre i 2 de desembre de 2018.

El congrés pretén, a banda d’exposar els resultats de les darreres intervencions arqueològiques sobre jaciments d’època medieval i moderna (en sentit ampli, des del segle V fins al segle XX), aprofundir en línies de recerca concretes i donar a conèixer elements d’escassa difusió. Amb aquest objectiu, el congrés es dividirà en tres grans blocs:

I . Temes monogràfics: En aquesta edició es pretén donar més pes dins del conjunt del congrés als temes monogràfics que són els que permeten aprofundir en la sistematització i posada en valor de les noves recerques arqueològiques. Per aquest motiu, el VI Congrés planteja tres temes monogràfics:

1. Els castells de frontera: Resulta evident que els castells dels segles IX al XII van tenir un paper destacat en la formació dels comtats catalans. L’expansió progressiva cap al sud va fer que la frontera defensada amb un important nombre de fortificacions s’anés traslladant segons l’avenç del món feudal i el seu esforç per colonitzar les noves terres. La constitució de l’estat modern trasllada la frontera cap al nord, llavors es bastiran les fortaleses militars, les quals, segons les circumstàncies de les guerres modernes també es faran per defensar el país. Volem dedicar atenció a la necessitat que han tingut les societats que han viscut al territori de defensar la “capritxosa” frontera que els avatars polítics han dibuixat.

2. L’arqueologia del món andalusí a Catalunya. Tot i la importància del passat andalusí català, l’arqueologia d’aquest període ha tingut poca presència en els congressos anteriors. Volem aprofitar que el congrés es desenvolupa a Lleida, ciutat amb un important substrat arqueològic andalusí, per tractar d’aplegar i posar en valor la recerca que en aquest àmbit es porta a terme al país, tant des de museus i centres de recerca com per part dels arqueòlegs professionals.

3. 1998-2018: 20 anys de Congressos d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya. Un balanç de la recerca. El 2018 farà 20 anys de la celebració a Igualada del I Congrés. Durant aquest període, i d’això n’han estat testimoni els successius congressos de l’ACRAM, la recerca en arqueologia medieval i moderna ha crescut de manera exponencial. Aprofitant l’aniversari proposem fer una reflexió sobre quina és la situació actual de l’Arqueologia Medieval i Moderna, quines han estat les principals fites que s’han aconseguit i quines són les línies a seguir en el futur

Les sessions es desenvoluparan, com en altres ocasions, a partir de ponències marc en les que es desenvoluparà l’estat de la qüestió de la recerca sobre cadascun dels temes. En segon terme es presentaran comunicacions referides a intervencions coherents amb la temàtica de la sessió i, pel que fa als temes 1 i 2, realitzades preferentment durant el període 2014-2018, tot i que, sobretot si són inèdites, poden ser anteriors. En aquest àmbit es pretén promoure la realització de treballs de síntesi generals, que seran prioritzats a l’hora de triar aquelles comunicacions seleccionades per a la seva lectura pública durant el congrés

II. Intervencions arqueològiques, 2014-2018. Com en les edicions anteriors, el VI Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya vol ser el marc on exposar els resultats de les intervencions arqueològiques realitzades a Catalunya en el període entre congressos. Per aquest motiu es dedicaran la resta de sessions a comunicacions que o bé exposin resultats d’intervencions concretes o treballs de síntesi elaborats a partir de diverses excavacions.

III. Pòsters: Arqueologia de la Guerra Civil Espanyola: els objectes bèl·lics. Coincidint amb la commemoració dels 80 anys de l’establiment del front del Segre durant la Guerra Civil Espanyola, volem dedicar aquesta secció als materials d’aquest conflicte, des de munició o armament a utensilis personals dels soldats, especialment si procedeixen d’intervencions arqueològiques.

Presentació dels treballs

Pel que fa a les comunicacions, abans del 30 de setembre de 2018 cal enviar a la secretaria del congrés una proposta on constarà el títol, el nom dels autors i un resum d’aproximadament una pàgina sobre els continguts. Caldrà també indicar en quin dels apartats del congrés (tema monogràfic i intervencions 2014-2018) es considera que s’ha d’incloure la comunicació. Aquesta proposta serà examinada pel comitè organitzador que en decidirà l’acceptació. Pel que fa als criteris d’acceptació de comunicacions es valoraran aquelles que no han estat ja publicades total o parcialment, així com els treballs de síntesi ja siguin territorials o temàtics. Totes les comunicacions acceptades seran publicades a les Actes del congrés.

Un cop acceptades, el comitè organitzador triarà aquelles comunicacions que seran objecte de presentació en el transcurs de les sessions del congrés i aquelles que seran publicades a les Actes sense haver estat prèviament llegides. Per aquesta tria s’utilitzaran criteris de representativitat en el territori i es prioritzaran els treballs de síntesi més generals per sobre de les intervencions puntuals. Abans del 31 d’octubre de 2018 l’organització haurà d’haver comunicat als interessats els acords sobre la seva comunicació.

Abans del 15 de gener de 2019 caldrà presentar les comunicacions íntegres, acompanyades d’un resum de 10 línies en castellà i en anglès. Els text no haurà d’excedir dels 40.000 caràcters amb espais i s’acceptaran fins a un màxim de 10 figures.

Pel que fa als pòsters, cal enviar també a la secretaria del congrés, juntament amb la butlleta d’inscripció, el títol, el nom dels autors i un resum d’una pàgina sobre el seu contingut abans del 30 de setembre de 2018. Les mides seran les d’un DIN A 0 en posició vertical i impresos sobre un suport rígid. Els pòsters s’hauran de presentar a la recepció del congrés el matí del dia 29 de novembre, abans de l’inici de les sessions, i es retornaran el dia 2 de desembre, després de la clausura. Abans del 15 de gener de 2019 caldrà presentar el text íntegre per a la publicació. No haurà d’excedir els 22.000 caràcters amb espais amb un màxim de 4 figures.

Modalitats d’Inscripció:

Ordinària (amb actes): 75 €
Socis ACRAM (amb actes): 30 €
Estudiants (sense actes): 25 €

Pagament per transferència bancària al compte corrent de l’ACRAM: CaixaBank: IBAN ES40 2100 8234 81 2200034814

Per tal de formalitzar la inscripció cal adjuntar la butlleta d’inscripció i la fotocòpia de la transferència o ingrés bancari.

Secretaria del congrés

ACRAM. C/ Garcilaso, 199 1er 3a.
08027 BARCELONA.
congresacram@gmail.com
Comitè organitzador
– ACRAM
– Secció d’Arqueologia de la Diputació de Lleida

banner - copia