VI Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya (Lleida, novembre 2018)

VI CONGRÉS D’ARQUEOLOGIA MEDIEVAL I MODERNA A CATALUNYA
Primera circular- Març de 2018

Benvolguts/des companys/es,

Des de l’ACRAM us informem que estem preparant amb la Diputació de Lleida, mitjançant la seva Secció d’Arqueologia, la convocatòria del VIè Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya, a celebrar a la ciutat de Lleida el novembre de 2018.

El Congrés es dividirà en tres grans blocs:

I. Temes monogràfics: En aquesta edició es pretén donar més pes dins del conjunt del congrés als temes monogràfics que són els que permeten aprofundir en la sistematització i posada en valor de les noves recerques arqueològiques. Per aquest motiu, el VI Congrés planteja tres temes monogràfics:

  1. Els castells de frontera: Resulta evident que els castells medievals van tenir un paper destacat en la formació dels comtats que ha configurat l’actual Catalunya. L’expansió progressiva cap al sud va fer que la frontera defensada amb un important nombre de fortificacions s’anés traslladant segons l’avenç del món feudal i el seu esforç per repoblar les noves terres. Hi ha una concentració notable de castells en la zona central de Catalunya, per alguns origen del mateix topònim del país. Tanmateix la constitució de l’estat modern trasllada la frontera cap al nord, llavors es bastiran les fortaleses militars, les quals però segons les circumstàncies de les guerres modernes també es faran per defensar el país dels atacs pel sud o per l’oest. Volem dedicar atenció a la necessitat que les societats que han viscut al territori han tingut de defensar la “capritxosa” frontera que els avatars polítics han dibuixat.
  1. L’arqueologia del món andalusí a Catalunya. Tot i la importància del passat andalusí català, l’arqueologia d’aquest període ha tingut poca presència en els congressos anteriors. Volem aprofitar que el congrés es desenvolupa a Lleida, ciutat amb un important substrat arqueològic andalusí, per tractar d’aplegar i posar en valor la recerca que en aquest àmbit es porta a terme al país, tant des de museus i centres de recerca com des dels arqueòlegs professionals.
  1. 1998-2018: 20 anys de Congressos d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya. Un balanç de la recerca. El 2018 farà 20 anys de la celebració a Igualada del I Congrés. Durant aquest període, i d’això n’han estat testimoni els successius congressos de l’ACRAM, la recerca en arqueologia medieval i moderna ha crescut de manera exponencial. Aprofitant l’aniversari proposem fer una reflexió sobre quina és la situació actual de l’Arqueologia Medieval i Moderna, quines han estat les principals fites que s’han aconseguit i quines són les línies a seguir en el futur.

Les sessions es desenvoluparan, com en altres ocasions, a partir de ponències marc en les que es desenvoluparà l’estat de la qüestió de la recerca sobre cadascun dels temes. En segon terme es presentaran comunicacions referides a intervencions coherents amb la temàtica de la sessió i (pel que fa als temes 1 i 2) realitzades preferentment durant el període 2014-2018, tot i que, sobretot si són inèdites, poden ser anteriors. En aquest àmbit es pretén promoure la realització de treballs de síntesi generals, que seran prioritzades a l’hora de triar aquelles comunicacions seleccionades per a la seva lectura pública durant el congrés.

II. Intervencions arqueològiques, 2014-2018. Com en les edicions anteriors, el VIè Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya vol ser el marc en el què es puguin exposar els resultats de les intervencions arqueològiques realitzades a Catalunya en el període entre congressos. Per aquest motiu es dedicaran la resta de sessions del congrés a comunicacions que o bé exposin resultats d’intervencions concretes o bé treballs de síntesi elaborats a partir de diverses excavacions.

III. Pòsters: Arqueologia de la guerra civil: els objectes bèl·lics. Coincidint amb la commemoració dels 80 anys de l’establiment del front del Segre durant la passada guerra civil volem dedicar aquesta secció  als materials d’aquest conflicte, des de munició o armament a utensilis personals dels soldats, especialment si procedeixen d’intervencions arqueològiques.

Us convidem a participar en aquesta reunió plenament consolidada com a marc de referència per als arqueòlegs que treballem sobre jaciments d’època medieval i moderna. En els propers mesos rebreu un programa més detallat, amb l’especificació dels terminis de presentació dels treballs.

Esperem que aquest VIè CONGRÉS D’ARQUEOLOGIA MEDIEVAL I MODERNA A CATALUNYA permeti, com ja han fet els cinc anteriors, donar a conèixer les intervencions que es porten a terme actualment, encetar noves línies de recerca i presentar nous treballs de síntesis.

30564349053_90bafb4dc3_o_AngelaLlop_copiaSeu vella, Lleida. Foto: Àngela Llop